fbpx

  Veelgestelde Vragen

 • Noodverlichting
Alles uitklappen | Alles inklappen
 • 1. Welke soorten noodverlichting zijn er?
   

  Er zijn drie verschillende soorten noodverlichting:

  1. Vluchtrouteverlichting: zorgt ervoor dat de vluchtwegen en eventuele obstakels kenbaar worden gemaakt. Hierdoor kan iedereen snel en op een veilige manier het gebouw verlaten.

  2. Vluchtroute-aanduiding: zijn de bordjes die de route aangeven naar de dichtbijzijnste uitgang. Dit zijn de permanent verlichte groene bordjes die een richting aangeven.

  3. Anti-paniekverlichting: dit is de verlichting die ervoor zorgt dat iemand op de juiste plaats komt om de vluchtroute verder te volgen.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 2212Keer
 • 2. Wat is het verschil tussen centrale en decentrale noodverlichting?
   

   

  Bij decentrale noodverlichting is de batterij voor de noodvoeding in het armatuur zelf geplaatst. Hierdoor zijn er geen kabels nodig en heeft elke noodverlichting zijn eigen voeding.

  Bij centrale noodverlichting is de noodvoeding ergens centraal in het gebouw geplaatst. In het geval dat de stroom uitvalt, dan wordt de noodvoeding uit deze centraal gehaald. Hierdoor zit de noodverlichting aan kabels vast die leiden naar deze centraal.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 2208Keer
 • 3. Moet de noodverlichting jaarlijks worden gecontroleerd?
   

   

  Volgens het bouwbesluit 2012 is het verplicht om noodverlichting te hebben en dat deze goed moet worden onderhouden. Daarom is het verplicht dat de noodverlichting jaarlijks wordt gecontroleerd. Het jaarlijkse onderhoud dient uitgevoerd te worden door een vakbekwaam persoon, die kennis heeft van elektriciteit, ervaring met elektrotechnische werkzaamheden, inzicht in mogelijke gevaren en de in acht te nemen voorzorgsmaatregelen. De verlichting wordt gecontroleerd op beschadigingen en in de meeste gevallen worden de lampen vervangen. De accu’s moeten 1x in de vier jaar worden vervangen.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 1983Keer
 • 4. Welke armaturen moeten permanent branden en onder welke omstandigheden?
   

   

  Vluchtrouteverlichting met pictogrammen dienen altijd goed zichtbaar te zijn. De verlichting hoort in principe altijd te branden, maar in ieder geval als er mensen aanwezig zijn in het gebouw.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 2251Keer
 • 5. Is het toegestaan oude en nieuwe pictogrammen door elkaar te gebruiken?
   

   

  Ja het is toegestaan om oude en nieuwe pictogrammen door elkaar te gebruiken. Sinds 1 januari 2016 is er wel besloten dat de oude pictogrammen, conform NEN 6088, niet meer zullen worden verkocht. Ze hebben dit gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk de nieuwe pictogrammen in gebruik zullen nemen.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 1942Keer
 • 6. Is een logboek verplicht voor Noodverlichting?
   

   

  Een logboek is niet per se verplicht, maar er moet wel een registratie worden bijgehouden. Er moet een registratie worden bijgehouden met de beschrijvingen van het noodverlichtingssystemen, rapportages van de inspecties en de herstelwerkzaamheden. Dit kan natuurlijk worden gedaan in een logboek, maar hier zijn ook andere mogelijkheden voor.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 2190Keer
 • 7. Is noodverlichting verplicht in appartementencomplexen?
   

   

  Als een appartementencomplex enkel uit woningen bestaat is het niet verplicht om noodverlichting te plaatsen in het trappenhuis van een appartementencomplex. Wel is het veiliger om dit wel te plaatsen.

  Er is wel een uitzondering. Op het moment dat het appartementencomplex wordt beschouwd als een hoog woongebouw gelden er andere regels. Een hoog woongebouw moet net zo veilig zijn als een minder hoog woongebouw. Er moet hier dus goed worden gecheckt of het nodig is om noodverlichting te plaatsen.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 1017Keer
 • 8. Mag je verschillende merken noodverlichting in hetzelfde gebouw door elkaar gebruiken?
   

   

  Het is toegestaan om verschillende merken noodverlichting te gebruiken in hetzelfde gebouw. Dit is alleen niet aan te raden. Het onderhoud van de noodverlichting wordt dan moeilijker gemaakt. De installateur moet per noodverlichting kijken welke batterij en lampen er in de noodverlichting moet worden geplaatst.

  Het is daarom sterk aan te raden om dezelfde merken noodverlichting te gebruiken door het hele gebouw. Dit voor sneller onderhoud en om misverstanden tijdens een noodsituatie te voorkomen.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 974Keer
 • 9. Als de noodverlichting voldoet aan het Bouwbesluit, is dat dan voldoende?
   

   

  In het Bouwbesluit 2012 staan de minimale bouw- en gebruikersvoorschriften van de noodverlichting. Daarnaast staat er ook in de Arbowet iets over noodverlichting dat betrekking heeft tot veiligheid op de arbeidsplaatsen. Er zijn ook nog diverse nationale normen van toepassing.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 504Keer
 • 10. Hoe kan ik zien of een noodverlichtingsarmatuur aan de regels voldoet?
   

   

  Een armatuur dat is ontworpen volgens de geldende productnorm NEN-EN-IEC 60598-2-22 is te herkennen aan een ENEC of KEMA-KEUR-symbool op de typesticker. In het geval dat deze niet aanwezig is, is het verstandig om dit aan de leverancier te vragen. Het is ook erg belangrijk dat erop wordt gelet dat de noodverlichting geschikt is voor de omgeving waarin hij wordt geplaatst.

  Was dit antwoord nuttig? Ja / Nee
  Bekeken 480Keer
0