Wat is het verschil tussen centrale en decentrale noodverlichting

Vanuit NoodverlichtingXL leggen we je op een begrijpelijke manier uit wat de verschillen zijn tussen centrale en decentrale noodverlichting.

Verschil in voeding tussen centrale en decentrale noodverlichting

Bij centrale noodverlichting worden de verlichtingselementen gevoed door een centrale noodstroomvoeding. Hierdoor worden meerdere armaturen tegelijkertijd gevoed. Aan de andere kant vindt de voeding bij decentrale noodverlichting plaats met behulp van een inwendige batterij in de armatuur zelf.

Voordelen van decentral

Vanuit kostenperspectief is decentrale noodverlichting vaak de voordeligere keuze. Decentrale noodverlichting is vaak eenvoudig te installeren, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel bestaande als nieuwbouw installaties. Daarnaast, doordat elke armatuur zelfstandig functioneert, is decentrale noodverlichting minder kwetsbaar dan zijn centrale tegenhanger. Bezoek onzeCollectie LED-verlichting voor meer informatie.

Overwegingen bij het kiezen van centrale noodverlichting

Hoewel vaak duurder, biedt centrale noodverlichting enkele voordelen, vooral als het gaat om grote installaties waarin de noodzaak van centrale controle cruciaal is. Bezoek onze garantie pagina voor meer info over jouw rechten bij een aankoop van een Officiële Noodverlichting product.

Wet- en regelgeving en normen met betrekking tot noodverlichting

De regels betreffende noodverlichting zijn vastgelegd in NEN-EN 1838, NEN 6088 en NEN 1010. Als koper, is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat, ongeacht of je centrale of decentrale noodverlichting kiest, de producten moeten voldoen aan deze normen. NoodverlichtingXL levert uitsluitend Officiële Noodverlichting producten die voldoen aan deze normen.

Onderhoud van centrale en decentrale noodverlichting

Hoewel het onderhoud niet wordt aangeboden door NoodverlichtingXL, willen we benadrukken hoe essentieel het is voor het maximaal functioneren van jouw noodverlichting. Het is aan te raden om de Officiële Noodverlichting armaturen die normaliter zijn uitgevoerd met 'Autotest', een functie die voorziet in diverse automatische periodieke testen van de conditie van batterij, elektronica en lichtbron, regelmatig te laten onderhouden.

Voor meer geavanceerd advies over LED lampen kunt u op onze adviespagina terecht. Mocht je meer vragen hebben over onze producten en services, voel je vrij om contact met ons op te nemen.