Wat is een noodverlichtingsplan?

Wat is een Noodverlichtingsplan?

In het kader van veiligheid in gebouwen, is een noodverlichtingsplan een essentieel element. Dit is een gedetailleerd plan dat beschrijft hoe noodverlichting, zoals LED noodverlichting en anti-paniek verlichting, in een gebouw is geïnstalleerd en hoe deze in geval van nood moet worden gebruikt.

Capaciteit en verplaatsing van personen

Elk goed noodverlichtingsplan houdt rekening met de aanwezigheid en verwachte verplaatsing van mensen in het gebouw. Dit betekent dat uitgangen, nooduitgangen en vluchtwegen moeten worden bepaald. Aangewezen vluchtroute aanduidingoplossingen kunnen hierbij behulpzaam zijn.

Locatie en permanentie van noodverlichting

Er zijn specifieke regels voor de locatie en permanentie van noodverlichting. Een goed noodverlichtingsplan houdt hier rekening mee en omvat zowel opbouw noodverlichting als inbouw noodverlichting.

Vluchtroutes

Het noodverlichtingsplan moet de vluchtroutes afstemmen op het totale aantal personen in het gebouw. Hierbij moet de aanwezige noodverlichtingsinstallatie voldoende zijn voor het waarborgen van een veilige vluchtroute. Vluchtroute aanduiding speelt een belangrijke rol in dit aspect. Daarnaast moeten de vluchtroutes en noodverlichtingsinstallatie regelmatig getest en onderhouden worden.

Notificatie bij storingen

Elk effectief noodverlichtingssysteem stuurt automatisch een notificatie uit bij een storing van een van de armaturen. Dit zorgt ervoor dat er geen vertraging is in het oplossen van eventuele problemen en dat veiligheid voorop blijft staan. Dit systeem kan eenvoudig worden bediend vanaf een PC, laptop, of telefoon, ongeacht uw locatie.

Officiële EU gecertificeerde noodverlichting

Om ervoor te zorgen dat het noodverlichtingsplan voldoet aan alle eisen, is het belangrijk om te kiezen voor noodverlichting van hoge kwaliteit. Bij NoodverlichtingXL vindt u enkel en alleen officiële EU gecertificeerde noodverlichting producten die voldoen aan alle regelgeving en standaarden. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw noodverlichting voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.