Wat zijn de belangrijkste normen voor noodverlichting in Nederland?

Noodverlichting speelt een cruciale rol voor de veiligheid in gebouwen. Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving moeten gebouwen voorzien zijn van adequate noodverlichting om mogelijke risico's in noodsituaties te beperken. Om aan deze eisen te voldoen, zijn de normen volgens NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) opgesteld. Dit artikel gaat in op de belangrijkste normen voor noodverlichting in Nederland.

Wat zijn de belangrijkste normen voor noodverlichting?

Er zijn drie belangrijke normen voor noodverlichting: de NEN-EN 1838, de NEN 1010 en de NEN 3011. Deze normen hebben betrekking op de eisen voor noodverlichting, noodverlichtingsinstallaties en de aanduiding van vluchtroutes.

Wat is NEN-EN 1838?

Dit is de Europese norm die de lichttechnische vereisten voor noodverlichting vaststelt. Volgens deze norm moet led noodverlichting binnen 15 seconden na het uitvallen van de stroomvoorziening gaan branden. Bovendien moet de verlichting gedurende minimaal een uur werken.

Wat is NEN 1010?

De NEN 1010 stelt eisen aan de installatie van elektrische installaties, met inbegrip van noodverlichting. Deze regelgeving stelt specifieke eisen aan de kwaliteit en de veiligheid van elektrische installaties, waaronder noodverlichting.

Wat is NEN 3011?

De NEN 3011 is de Nederlandse norm voor de aanduiding van vluchtroutes in gebouwen. Deze norm stelt dat de noodverlichting armaturen duidelijk moeten aangeven welke route een persoon in geval van nood moet volgen.

Soorten Noodverlichting

Bij NoodverlichtingXL, leveren we officiële noodverlichting die voldoet aan de NEN-normen. Ontdek onze ruime selectie van LED noodverlichting, anti-paniekverlichting, en vluchtroute aanduiding.

Noodverlichting volgens de Wet- en Regelgeving

Volgens de Arbowet en het Bouwbesluit zijn werkgevers verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van adequate noodverlichting op de arbeidsplaats. Dit betekent dat noodverlichting niet alleen moet voldoen aan de technische eisen volgens de NEN-normen, maar ook aan de wet- en regelgeving.

Kies voor Officiële Noodverlichting van NoodverlichtingXL

Voor officiële, betrouwbare en kwalitatieve noodverlichting, kunt u terecht bij NoodverlichtingXL. Wij leveren enkel EU gecertificeerde producten die voldoen aan de strikte NEN-normen en de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo weet u zeker dat u kiest voor noodverlichting die de veiligheid in uw gebouw waarborgt. Bestel nu en profiteer van onze uitstekende garantievoorwaarden en verzendmogelijkheden.